19. nov. 2009

"Herre Gud, ditt dyre navn og ære".


”Herre Gud, ditt dyre navn og ære”, er navnet på en kjent salme skrevet av Petter Dass(1646-1707), i 1698. Salmen var skrevet i barokken, en tidsepoke som omhandler europeisk kunst fra 1600-tallet til 1700-tallet. Etter renessansen, som var preget av ro og beherskelse, kom barokken. I barokken var det naturlig å bruke sterke og dramatiske virkemidler for å uttrykke sine følelser og sitt religiøse syn.
”Gud er Gud om alle land lå øde, Gud er Gud om alle mann var døde”, slik lyder begynnelsen av 5 strofe i Petter Dass’ kjente salme. Gud utgjorde en sentral del av tilværelsen og hans storhet ble priset til en hver tid. Barokken handler mye om følelser og dynamikk, dette uttrykket de ofte gjennom musikk, litteratur og malerkunst, men også arkitektur. Petter Dass var en mann av flere yrker. Han var ikke kun en norsk teolog og dikter, men også en erfaren fisker og prest.
”Herre Gud, ditt dyre navn og ære” består av 16 vers, og har en sterk tilknytning til Gud. Dass bruker flere virkemidler i salmen, slik som overdrivelse, rytme, enderim og parrim. Han har også benyttet seg av innrim, det vil si at to ord i setningen rimer på hverandre.

For eksempel så finner vi innrim i hvert vers i salmen:
”... og hver geselle de skal fortelle…”
Kilder:
http://img.nrk.no/img/335018.jpeg

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar