20. nov. 2009

Barokken - Johann S. Bach


Barokken(1600-1700-tallet), en epoke hvor følelser, dramatikk, kontraster og detaljer ble fremstilt gjennom fem sentrale kunstformer: arkitektur, billedhugger- og malerkunst, litteratur og musikk. Barokken er en sterk kontrast til renessansen. Renessansen satte mennesket i sentrum og var opptatt av samfunnet, politikk, vitenskap og sunn fornuft, filosofien, klarhet og logikk. Barokken, derimot, rettet seg mot Gud og hans storhet. Menneskene var avhengig av Gud. Barokken vendte oppmerksomheten mot sjeleliv, religiøsitet og følelser. Som mange andre kunstnere gjennom deres verk, klarte barokkomponisten Johann Sebastian Bach(1685-1750) å formidle barokkens betydning gjennom sin musikk.
Den storslagne komponisten regnes som en av musikkhistoriens største og mest minneverdige. Bach ble født i Eisenach, Tyskland den 21. mars i 1685. Bach ble allerede i ung alder introdusert til musikken, og var involvert i musikk fra en alder av 7 år. Begge foreldrene døde før Bach fylte 10 år, og barndommen tilbrakte han og hans to år eldre bror hos den eldste av brødrene, Johann Christoph. Storebrorens strenge oppdragelse førte til at Bach som 15-åring flyttet ut, og begynte på en latin skole i Lüneburg.
Den verdens kjente komponisten står bak en rekke verk, bant annet ”Die Kunst der Fuge” og ”Das Wohltemperiertes Klavier”. J.S. Bach jobbet som organist omtrent hele live sitt, hans siste stilling var som kantor, leder for et kirkekor, i Leipzig. I Leipzig skapte han mye av sin beryktede kirkemusikk. Bach var svært religiøs, han skrev musikken til Guds ære og storhet. Hans død regnes som slutten på barokken som en musikkhistorisk epoke.

Dette er 3 av Johann Sebastian Bachs mange, beryktede verk:
· Brandenburger Konsert (1721)
· Das Wohltemperiertes Klavier (1722, 1744)
· Die Kunst der Fuge (1749 -1750)


Kilder:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar