11. mars 2010

Henrik Johan Ibsen - Peer Gynt

20. mars 1828 ble Henrik Johan Ibsen født i Skien. Den norske dramatikeren og lyrikeren hadde stor betydning, både nasjonalt og internasjonalt. Etter at Ibsen flyttet hjemmefra, dro han til Grimstad, her studerte han og skrev dikt. Ibsen ville se verden, og etter hans studie i Grimstad, så dro han til Europa på egenhånd.

Henrik Ibsen skrev mange kjente verk, et par av dem er Catilina, Et dukkehjem, Gjengangere og Peer Gynt. Peer Gynt er et dikt som ble utgitt i 1867, og ble senere vist som skuespill på Christiania Teater. Peer Gynt er Norges mest kjente dikt og det handler om en selvopptatt bondesønn som bor i Gudbrandsdalen. Peer mener at dalen er forliten og at han vil reise ut i verden. Familien hans er stilt dårlig økonomisk, og Peer gjør det ikke lettere etter at han bestemmer seg for å forføre en brud og få henne til å forlate brudegommen for å bli med Peer. Etter kun én natt vraker han bruden, Ingrid, og opplever at hele bygda er etter ham. Videre i diktet møter han huldra, datteren til Dovregubben oppe i fjellet. Solveig heter hun og Peer forelsker seg i henne, men innser fort at han burde rømme.

Ibsen prøver å få frem det nasjonalromantiske ved å bruke et folkelig språk i sine verk, med rim. Ibsen har også skildret Peer Gynt og brukt ham som den typiske nordmann. Ibsen mente at bønnene var typisk norske. I diktet skrev han også om troll og norsk natur. Henrik Ibsen døde 23.mai 1906 i Kristiania.





Kilder:


Bilder:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar